27.11.2012.

Božićni kolač

Božićni kolač


Sastojci za tijesto:

  • 5 dag kandirane narančine kore
  • 5 dag kandirane limunove kore
  • 60 dag različitog suhog voća (šljive, smokve, marelice, voćni mix i dr. )
  • 2,5 dl viskija
  • 10 dag lješnjaka
  • 10 dag oraha
  • 10 dag badema
  • 10 dag čokolade
  • 10 dag marcipana
  • 20 dag šećera
  • 20 dag maslaca
  • 5 jaja
  • 20 dag brašna
  • 2 žlice kakao praha
  • 1 žličica praška za pecivo
  • na vrh noža soli
  • na vrh noža kardamona
  • na vrh noža mljevenog đumbira
  • ½ žličice cimeta
  • sitno naribana korica od 1 naranče
  • sitno naribana korica od 1 limuna
Za preljev i ukrašavanje:


  • 120 ml viskija
  • 120 ml kuhane espreso kave
  • 15 dag čokolade (60 – 70% kakaa)
  • 7 dag maslaca
  • orašasti plodovi
  • suho voće
  • čokolada
Priprema:

Kandiranu koru naranče i limuna te suho voće sitno nasjeckati. Staviti u odgovarajuću staklenku, zaliti s 2,5 dl viskija, žlicom dobro zbiti, zatvoriti staklenku i ostaviti 2 dana da se marinira, na sobnoj temperaturi.

Nakon 2 dana čokoladu, lješnjake, orahe i bademesitno nasjeckati. Marcipan narezati na kockice. Brašno, prašak za pecivo, sol i kakao izmiješati i prosijati. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi kremasto izmiješati sa šećerom. Zatim naizmjence dodavati mješavinu brašna i jedno po jedno jaje, neprestano miješajući.

Nakon toga dodati začine (kardamon, đumbir, cimet) i naribanu koricu naranče i limuna. Na kraju kuhačom umiješati nasjeckanu čokoladu imješavinu suhog voća zajedno s viskijem u kojem se mariniralo.

Kalup za vijenac (oko 2 – 2,5 l zapremnine) namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Uliti smjesu i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 160°C oko 75 minuta. Vrući kolač izvaditi iz pećnice (ostaviti u kalupu ), izbosti štapićem i preliti viskijem pomiješanim s ohlađenom kavom. Kolač ostaviti preko noći da se potpuno ohladi u kalupu.
Ohlađeni, natopljeni kolač istresti iz kalupa.

Maslac dobro zagrijati. Skloniti sa štednjaka i dodati sitno narezanu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i glazura dobije sjaj. Kolač preliti glazurom i prije nego se glazura stvrdne ukrasiti nasjeckanim orašastim plodovima, suhim voćem i nasjeckanom čokoladom.

Kada se glazura potpuno stvrdne kolač staviti u odgovarajuću kutiju s poklopcem i ostaviti ga na hladnoj sobnoj temperaturi 2 – 3 dana da se okusi prožmu. Kolač može stajati oko mjesec dana i to ne u hladnjaku.